DinePasienter.no

Gjør ventetiden triveligere for pasientene

Å vente er kanskje ikke det kjekkeste man gjør. Forsøk derfor å skape en god opplevelse for de som sitter på venterommet. Her er noen tips.

Har dere et kaldt venteværelse med hvitmalt fiskebensmønstret strietapet, slitt linoleumsgulv og skarp belysning? Klager pasientene på harde stoler, støy og lesestoff som ble utgitt i fjor? Da er det på høy tid å ta noen grep.


LES OGSÅ: En god innsjekk er starten på en god pasientreise

Felles for de fleste pasienter er at de ønsker å tilbringe så lite tid som mulig på venterommet hos behandler. Iblant blir leger og andre forsinket gjennom dagen, og da kan det spre seg en frustrasjon på venterommet. Dere bør ha som et mål å redusere tiden pasientene tilbringer på venterommet, men når de først oppholder seg der, bør de ha en god opplevelse av det.

Her får du fem tips til hvordan dere kan gjøre det mer trivelig for pasientene å tilbringe tid på venterommet.

1. Lyd og lys

Støynivået på venterommet bør være dempet. Sørg for god skjerming rundt informasjonsluken der pasientene henvender seg. Radio og musikk over høyttalere bør akkurat kunne høres, men ikke være sjenerende. Har du en betalingsautomat i lokalene, bør lyden være av, eller automaten bør være plassert i et støyskjermet område. Lyset skal være tilpasset universell utforming slik at også svaksynte skal kunne orientere seg. Unngå hardt og farget lys.

2. Møbler

Stoler, sofaer og bord skal være funksjonelle og ha god sittekomfort. Velg stilrene møbler, men unngå møbler som blir for upersonlige og kalde. Hyller, kommoder, ståbord og barstoler kan brukes til å dele venterommet inn i ulike soner.

3. Vegger, tak - og farger!

Selv om venterommet i utgangspunktet skal være ganske nøytralt, er det ingenting i veien for å bruke farger. Farger skaper en mer "levende" atmosfære enn hvitt, og påvirker oss positivt på ulike måter. 

Se hvordan farger kan forandre atmosfæren i et rom på Ullevål sykehus her. 

Materialvalg på overflater kan også gjøre en stor forskjell. Har dere for eksempel vurdert noe annet enn gulvbelegg? Laminat eller parkett kan bidra til en lun følelse på et venterom.

Se hva det nye storsykehuset i Solna utenfor Stockholm har gjort med former og farger her. 

Grønne allergivennlige planter og fine puter frisker opp ethvert rom. Spander litt kunst eller kunstplakater på veggene, gjerne med farger.

Så et forslag som nok ikke er for alle, men kanskje for noen: Sett opp et akvarium! Akvarier virker avslappende og er allerginøytrale. Fargerike fisker gir de voksne noe å hvile øynene på og nysgjerrige barn får noe annet å tenke på mens de venter. For de minste er også en gullfisk i bolle en spennende distraksjon i en kjedelig ventesituasjon.

4. Lesestoff og informasjon

Ikke alle er opptatt av kjendisnyheter. Sørg for å ha et godt utvalg i lesestoff slik at også motorinteresserte, hobbykokker, friluftsinteresserte og kunstglade finner noe som passer dem. Kast gamle blader og magasiner med eselører og skriblerier.

Sett gjerne opp et wifi-nettverk på venterommet slik at pasienter kan surfe på nettet eller gjøre unna arbeid mens de venter. 

Tiden på venterommet kan brukes til å ta inn nyttig informasjon. Mange har spørsmål om betaling og frikort. Noen lurer kanskje på hva e-resept er, eller hvilke regler som gjelder for pasientreiser. Heng opp informative plakater eller legg fram relevante brosjyrer. Del gjerne informasjon om legekontorets ansatte og annet som kan bidra til å skape trygge rammer rundt besøket.

Har dere kølappsystem med nummertavler, skjermer eller andre typer digitale informasjonsløsninger, må dere sørge for at at alle kan se dem, uansett hvor de sitter.

5. Soner og sunn servering

Har dere mulighet til å dele venterommet inn i ulike soner, så vil det garantert ha en positiv effekt. Soner fungerer som både praktiske, visuelle og mentale "rom" hvor pasientene kan bevege seg naturlig rundt og oppholde seg etter hvor de er i venteprosess og behov.

Har dere plass og kapasitet til å holde det i orden, kan det kanskje være en idé å ha en liten sone med tilgang på drikke og sunn snacks. Gjerne formet som et lite kjøkken for å gi en opplevelse av at det er hjemmekoselig.

Her kan du lese om flere gode eksempler fra Storbritannia.

Liten innsats kan gjøre stor forskjell

Organiseringen og utformingen av venterommet handler selvsagt også om penger, ressursbruk og prioriteringer på legekontoret.

LES OGSÅ: Slik kan legesekretæren få frigjort tid

Uansett bør dere i det lengste unngå å la et nedslitt og utrivelig venterom gi pasientene en dårlig opplevelse. Utfordre dere selv til å se på de daglige omgivelsene med andre "briller" på. Det er ikke sikkert at det er så mye som skal til for å gjøre en stor forskjell!

Dette innlegget ble første gang publisert sommeren 2017. 

Om oss

DinePasienter.no er en blogg fra Melin Group, som består av selskapene Melin Medical, Melin Collectors og CrediCare. Her vil du finne artikler med tips og råd som er nyttig for deg som er involvert i drift av en helsevirksomhet. Blant temaene vi dekker er effektivitet, kundeservice, betaling, økonomi, pasienthåndtering og aktuelle systemer.

Få nye innlegg på e-post

Gratis e-bok: Selvbetjening og automatisering i helsevirksomheter

Siste innlegg